25 Şubat 2013 Pazartesi

Kişisel Gelişiyoruz ...

Bir önceki yazımda enteresan işlere kalkıştığımı söylemiştim ve bunu yazımda bahsetmenin mutluluğunu yaşamaktayım.Efendim bildiğiniz üzere Berlin de 5 ayımı doldurmuş bulunmaktayım ve gene bildiğiniz üzere sınavlarım bitti yani anlayacağınız şu sıralar boş zamanım oldukça var.Bu sebeple bir kaç ay öncesinde burada bir Türk Derneğine gittim ve eğitim verebileceğimden bahsettim ve geçen hafta bu eğitime başladım : )

Peki ne eğitimi veriyorsun ? diye soruları duyar gibiyim.Sizleri çok merakta bırakmadan hemen söylüyorum.

Dernek de Türk asıllı ama Almanya da doğmuş olan öğrencilere ''Kişisel Gelişim'' eğitimi  vermekteyim. Evet yanlış duymadınız bu eğitimi ben veriyorum : )

Şaka gibi gelebilir ama bu bir gerçek.Ayrıca bu eğitimimi Cuma günleri saat 17:00 sularında vermeye başladım.İlk eğitimi geçen hafta tamamlamış bulunmaktayım seansa 5 öğrenci geldi ve sanırım diğer haftalarda bu sayı daha da artacak.

Tabi başta bir çok tereddütlerim oldu nede olsa Almanya da doğup büyümüşler ne kadar Türkçe bilebilirler ki diye defalarca kendime sordum ama ilk seansımız gerçekten süper geçti ve düşündüğüm gibi zorlanmadım hatta baya bir rahattım : )

İşin açıkçası bunu söylemek ne kadar doğru olur ama aklımda sürekli bir kitap yazma fikri vardı ve Berlin de yaşayan Türkleri görünce neden onların hayatlarına bir pencere de ben açmayım ki diye düşünmekteyim burada ki insanlar emin olun düşündüğünüz gibi bir hayat yaşamıyorlar ki muhakkak yaşayanlarda vardır ama çoğunluğu ele alırsak gerçekten çok zorlu şartlarda hayatlarını geçindirmeye çalışıyorlar.

Her neyse bunu daha sonra ki yazılarımda detaylı bir şekilde bahsederim sanırım ama gene de bunun sözünü vermeyim ama inşallah kafamda kileri bir kitap haline getirebilirim.Neyse şimdilik benden bu kadar takip de kalmaya devam edin !
 

23 Şubat 2013 Cumartesi

Sınavlar biter şimdilik huzur başlar ...

Şubat Ay'ının sonlarına yaklaşırken tabi bir yandan da soğukları unutmamak gerekiyor her neyse sonlara yaklaşınca dün itibaren son kalan 2 sınavımı da halletmiş bulunmaktayım.

Bu iki ders şöyle ki ;
- Marketing und Produktion,
- Einführung in die Mikröökonomie

Ders hallettim derken geçtiğimden bahsetmiyorum sadece sınav streslerini üzerimden attım : )

İşin açıkçası büyük bir sürpriz olmaz ise bu 2 sınavdan kalacağım.Yani ne yazık ki çok da üzerine düşebileceğim dersler olamadılar çünkü ciddi anlamda zor derslerdi.

Her neyse şimdilik 4 dersi vermiş durumdayım en azından bunun mutluluğunu yaşayabilirim : )

Şimdi arkadaşlar burada bir dersten geçmek sanıldığı gibi kolay değil yani çoğu arkadaşınız '' biz sunum yapıyoruz dersten geçiyoruz'' veya '' hocalar Erasmuslu olunca yardımcı oluyor '' gibi insanı rahatlatan sözleri işin açıkçası sizler için kullanamayacağım çünkü yukarıda bahsettiğim olaylar burada geçmiyor.Sizin girmiş olduğunuz sınavlar o Üniversite  de bulunan Alman öğrencileriyle beraber girmiş olduğunuz sınavlar oluyor bu sebeple sizleri onlarla eş değerde tuttukları için sınavlar bizim açımızdan zor oluyor ve Alman disiplinini de unutmayalım : )

Aman dersleri salla hayatına bak diyenler olabilir ! evet bu arkadaşlara da hak veriyorum lakin bu yıl son yılım ve mezun olup Yüksek Lisansa başlamak istiyorum bu sebeple benim burada dersleri vermem gerekiyor...

Ah ulan ah burada yaşadığım stresi Türkiye de hiç yaşamadım sanırım neyse ama gene de bu sıkıntılara değer !

Evet arkadaşlar şimdilik benden bu kadar diğer yazılarımda sizlere daha farklı konulardan bahsedeceğim bundan kesinlikle emin olabilirsiniz enteresan işlere kalkışıyorum yabancı ellerde ...


13 Şubat 2013 Çarşamba

Dersler, sınavlar ufak hatırlatmalar ...

Dün itibariyle Almanca notumu öğrenmiş bulunmaktayım.Övünmek gibi olmasın 2,3 aldım ve böylelikle A2 Kurunu da tamamlamış oldum.Evet şimdi bu notu aldık ama ne anlama geliyor biraz ondan bahsedeyim sizlere ama bunun öncesinde kısacık da olsa sizlere aldığım kurstan bahsetmek istiyorum.

Aslında sizlere daha önce de paylaştım bazı bilgileri lakin tekrar amaçlı bir kez daha paylaşayım.Ben TU Berlin'in anlaşmalı olduğu 2 tane kurs var ve ben şansımı ZEMS (Zentraleinrichtung Moderne Sprachen) ' den yana kullandım pişman mıyım asla !

Şimdi bu kurs yanlış hatırlamıyorsam 15 oturumdan oluşuyor ve toplam 3 saat Almanca ile haşir neşir oluyoruz ve ücreti de 40€.Ayrıca bu kursu Türkiye de bir derse saydıra biliyorsunuz tabi bunu kendi Üniversiteniz de ki koordinatör onaylarsa gerçekleştirebilirsiniz.Ders 5 ECTS' den oluşmaktadır.

Şimdi ders hakkında bilgilendirmemizi verdikten sonra sınavımız 2 aşamalıydı.İlk aşama 20 soruluk bir testti ve ikinci aşama okuma parçasından doğru ve yanlış olanı bulmaktı ve sınav 80 Puan üzerinden değerlendirildi.

Şimdi sizlere notlar hakkında küçük bir bilgi vereyim. TU Berlin de 5'li sistem var şöyle ki ;
1,0 - 1,5  ( sehr gut )
1,6 - 2,5  ( gut )
2,6 - 3,5  ( befriedigend )
3,6 - 4,0  ( ausreichend )
4,0 - 5,0  ( nicht ausreichend )

Evet bu paylaşımı da yaptıktan sonra aldığınız notu Transkrip de onaylatmak için hocadan '' Leistungsnachweis '' almanız gerekiyor ki bir sorun yaşamayın.Bunu TU Berlin de girmiş olduğunuz tüm derslerin sınavlarından sonra hocalardan talep etmeniz gerekiyor bunu unutmayın.Bu belgeyi talep ettikten sonra Uluslararası İlişkiler Koordinatorlüğüne gidip bu belgeleri onlara vermeniz gerekiyor ki Türkiye de ki notlara göre karşılaştırmasını yapsınlar : )

Ayrıca tekrardan küçük bir hatırlatma TU Berlin de derse kayıt olmuyorsunuz sadece sınava kayıt oluyorsunuz ve bunu da hocaya mail atarak veya yanına gidip söyleyerek talep ediyorsunuz ama unutmayın eğer mail yoluyla hocaya ulaşmak istiyorsanız '' Matrikelnr '' yazmayı unutmayın Matrikelnr ne diye soracak olursanız da onu da gelince sizler tecrübe edinin : )

Şimdilik sizlere aktaracaklarım bu kadar ve şuan toplam 4 dersten geçmiş bulunmaktayım ve umut ediyorum ki bu 4 dersimi Türkiye de ki okul da saydıra bilirim ve mezun olurum !

9 Şubat 2013 Cumartesi

Para veriyoruz ...


Merhaba arkadaşlar.
En son yazımda Almanca sınavından bahsetmiştim sonucu halen bilememekteyim ama nedense içim de geçtiğime dair bir his var hadi bakalım hayırlısı : )

Şimdi bu hafta derslerin çoğu tamamen bitiyor ve sınav tarihlerine yaklaşmaya başladık sınavlar yaklaştıkça sizlere buradaki sınav sisteminden de bahsedeceğim.Bildiğiniz gibi ben 2. dönemde Berlindeyim ve bu sebeple okula yatırmam gereken belli bir miktar para var.Dün itibariyle o parayı yatırmış durumdayım ne kadar mı ? 229 € olması gerekiyor yani öyle hatırlıyorum.Yani o parayı verirken resmen içim cız etti.Ne de olsa öğrenciyiz ve Berlin pahalı bir şehir paranın her kuruşuna muhtacız : )

Vermiş olduğumuz para'' Student Ticket '' için verildi.Bu parayı verdikten sonra Berlin de hiç bir taşıma aracına para vermiyorsunuz.Anlayacağınız bizi bir nebzede sıkıntıdan kurtarıyorlar ama çok pahalı.

Herneyse umarım bu son para verişim olur yoksa ciddi ciddi buralarda kıt kanaat geçinmek zorunda kalacağım.Şimdi o gün 2 tane Türk arkadaşla tanıştım ve kendileri Erasmusla ilk dönem Türkiye den gelmişler ama ne hikmetse ben kendileriyle dün tanışma fırsatı buldum : )

Buradan da şu çıkıyor aslında TU Berlin de en azından Türk öğrenciler arasında bir birlik yok !

Sanırım bu sözün üstüne başka bir şey söylememe gerek yoktur.Şu sıralar kendimi tekrar evrak işlerine vereceğim sanırım ki aslında en nefret ettiğim şey ama yapacak bir şey yok Berlin'e geldiysen uğraşacaksın arkadaş umarım bu sıkıntıyı da hızlı bir şekilde atlatabilirim.

Bu arada küçük bir hatırlatma ; Berlin de halen kar yağar ve bir yerlerimiz donar !


6 Şubat 2013 Çarşamba

Soru Cevap ...


Arkadaşlar öncelikle herkese selamlar.

Yazmayalı gene uzun bir zaman oldu sizleri unuttuğumu sakın düşünmeyin : )
Şimdi daha önce yapmam gereken şeyi şimdi yapmamın zamanı geldiğini düşünüyorum. Peki bu yapmam gereken şey ne ?

Bildiğiniz üzere ben Berlin de ki olaylardan sizlere bahsederken aslında aklınıza takılan sorulara cevap bulabildiğimi düşünüyorum ama gene de aklınıza takılan bir soru veya Berlin hakkında bir şeyler öğrenmek isterseniz size vereceğim mail adresinden bana ulaşabilirsiniz.

''' tuna_kos_@hotmail.com '''

Mail adresim bu şekilde arkadaşlar dediğim gibi aklınıza takılan bir soru olursa rahatsız eder miyim acaba diye düşünmeden bana yazabilirsiniz.Aslında bunu daha önce paylaşmam gerekiyordu ama kısmet bugüneymiş : )

Bu arada bu hatırlatmayı da yaptıktan sonra dün Almanca sınavı oldum ve haftaya salı sonuçlar açıklanacak ona göre haftaya sınav hakkında ki görüşlerimi sizlerle paylaşacağım.

Şimdilik bende bu kadar Tschüss ...

1 Şubat 2013 Cuma

Barış abi ...


Yaşım olmuş 23 ama halen aklımda hatta yüreğimdesin.Aramızdan ayrıldığın günün acısını halen ilk gün ki gibi yaşamaktayım.

Ben seni tanımadan sevdim geçmişini hiç sorgulamadan sadece sözlerine inandım.

10 yaşında ki bir çocuk hayrandı sana onun gözünde erişilmez bir insandın ama hani o küçüktü ya ve minicik  bir kalbi vardı ya o kalp de kocaman yeri sana ayırmıştı ve bunu bir tek kendine söyleyebiliyordu.

Her şeyi dün gibi hatırlıyorum hayatıma ilk Gülpembe dedin daha sonra Dağlar dağlar ile yol oldun o küçücük gönlüme.
Daha sonra bir sürü şarkı söz oldu ...

Kimi zaman aklıma geldikçe ağladım ardından kimi zaman bir şarkına teslim ettim kendimi ama ben şunu hiç bir zaman unutmadım sen benim o gönlümde halen nefes almaktasın.

Dedim ya seni tanımadan sevdim, güvendim hatta ailemden biri olarak gördüm.Nedenini sorma çünkü nedenini bende bilmiyorum.
Nedense özlüyorum seni ve gönüllere taht olan şarkılarını ...

Şimdi büyüyoruz büyüdükçe de eksildiğimizi düşünüyorum.Artık geleceğe umutla bakan gençler yetişmeyen bir Dünya da yaşıyoruz ve zaman ilerledikçe sana daha hasretli gözlerle bakıyoruz.

Diyorum ki keşke seninle uzaktan da olsa aynı Dünya da daha çok zaman geçirseydim.
Keşke senin o büyük Dünyan da bende küçük bir rol alsaydım
...